Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Hoe herken je een goede recruiter?

W1siziisijiwmtyvmtivmtqvmtavmdkvmzkvnzgxl2nhcmvlnv8xmzg2ody4nzi3ntjhowvmzjczymnini5qcgcixsxbinailcj0ahvtyiisijgwmhg2ntbcdtawm2mixv0

Als jij op zoek bent naar een  baan in het buitenland of gewoon in Nederland, krijg je ongetwijfeld te maken met recruitment bureaus en hun recruiters. Hoe beter je in de markt ligt, hoe meer recruiters je zal ontmoeten - en hoe langer jouw lijst met recruitment bureaus, hoe ingewikkelder het wordt! Bij Careertrotter begrijpen we dat - we doen het werk tenslotte zelf.

Wanneer onze recruiters een kandidaat bellen die heeft gereageerd op onze vacatures, zijn er een aantal reacties die regelmatig voorbij komen:

  • Op welke vacature heb ik gereageerd?
  • Ik heb geen tijd om te praten, kan je wat informatie sturen?
  • Als je me niet gaat vertellen voor welk bedrijf de vacature is, ga ik je vragen ook niet beantwoorden
  • Vanwaar al die vragen? Heb je mijn CV niet gezien?

Nou willen we niet te hoog van de toren blazen, maar bij Careertrotter zijn we goed in ons werk. Misschien nog niet de beste, maar we zijn in ieder geval hard op weg.

Een goede recruiter kijkt niet alleen naar in hoeverre jij geschikt bent voor de baan, maar ook naar of je de baan realistisch gezien zal aannemen. En daar hebben recruiters informatie voor nodig. Veel informatie!

Of werkzoekenden het nu willen of niet, recruitment bureaus zijn in dienst van bedrijven. Die bedrijven betalen de rekeningen en moeten dus onder de indruk zijn van het sollicitatieproces. Mocht een kandidaat dus al verschillende sollicitaties hebben lopen, en verwacht hij of zij dat hij in de komende 2 dagen in ieder geval 1 aanbod krijgt – is het dan voor recruiters het waard om het CV van die kandidaat ook nog naar een van onze opdrachtgevers te sturen, waarbij het sollicitatieproces tenminste 2 weken zal duren?

Als jij als kandidaat niet zolang kan of wil wachten, maar de recruiter stuurt ondertussen wel jouw CV door, verdoen we ten eerste jouw tijd door je je te laten voorbereiden op een mogelijk sollicitatiegesprek. En ten tweede zal onze opdrachtgever ook niet bepaald onder de indruk zijn van het ontvangen van een CV van een kandidaat die zich na 3 dagen al terugtrekt.

Na 7 jaar ervaring in recruitment, heb ik geleerd dat een goede screening onmisbaar is in het sollicitatieproces. Hoe meer informatie de recruiter van jou heeft, hoe groter de kans dat we een geschikte baan (in het buitenland) voor je vinden.

Het gaat natuurlijk niet alleen om de baan zelf; er zijn ook andere dingen waarmee je rekening moet houden wanneer je gaat werken in het buitenland:

  • Reistijd;
  • De locatie van het bedrijf – zit het kantoor in een grote stad of een klein dorpje?;
  • De wens om ’s avonds te kunnen studeren waarvoor je op zoek bent naar vaste werktijden;
  • Verwachtingen van je nieuwe baan;
  • Eventuele huisdieren.

En zo zijn er nog tig omstandigheden te bedenken die een rol kunnen spelen bij het maken van je uiteindelijke beslissing.

Toen ik kort geleden een aantal gesprekken had met recruiters van de concurrentie, was ik stom verbaasd om te horen dat ze in de meeste gevallen per 10 verstuurde CV’s, slechts 3 verzoeken voor een sollicitatiegesprek kregen van hun klanten. Bij ons geldt momenteel dat we voor elke 5 CV’s die we versturen, zo’n 3 tot 4 sollicitatiegesprekken krijgen. Hoe dat komt? Doordat wij kwaliteit boven kwantiteit stellen.

Wanneer onze recruiters jou bellen voor een telefoongesprek, is dat dus niet om je te irriteren, maar om er zeker van te zijn dat we begrijpen wat je precies zoekt. Zo hoeven we je niet dagelijks lastig te vallen met jobs die helemaal niet bij je passen, en nemen we pas contact met je op wanneer we een baan in het buitenland tegenomen die écht bij jou past. Hoe meer tijd recruiters investeren in het screenen, hoe korter het sollicitatieproces zal zijn!