Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtyvmtavmtmvmtavmtkvmtcvndgwlziuanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilcixotiwedk1mcmixv0

Blog

Werken In Duitsland - Hoe Kom Ik Aan Woonruimte?

2016-10-26 21:00:00 +0100 by Kellie-Anne Molloy

W1siziisijiwmtyvmtavmjyvmtmvntqvmzevnzkwl2hhy2tlc2nozs1ob2zlltq1ndaxnf8xmjgwlmpwzyjdlfsiccisinrodw1iiiwinjawedqwmfx1mdazzsjdxq

Werken in Duitsland - Hoe kom ik aan woonruimte?

In de komende maanden zal ik jullie meer vertellen over het reilen en zeilen in Duitsland. Wat houdt het in om in Duitsland belasting te betalen, wat moet je doen om een appartement/huis te betrekken, hoe zit het met ziektekostenverzekering en wat zijn typische culturele verschillen waar je als Nederlander of Belg tegenaanloopt?

In deze tweede blog zal ik meer vertellen over de praktische zaken wanneer je woonruimte in Duitsland zoekt. Je moet weten dat wanneer je wil wonen en werken in Duitsland, het zoeken naar woonruimte, een hele kluif kan zijn. In de afgelopen blog kwamen de verschillende huren aan bod.Ik zal jullie nu uitleggen via welke kanalen je naar woonruimte moet zoeken als je gaat werken in Duitsland en wat je moet doen om bezichtigingen te kunnen plannen.

Zoals je wellicht verwacht had is het internet de eerste plaats waar je relatief makkelijk kan zoeken naar woonruimte in Duitsland. De website www.immobilienscout24.de is één van de meest gebruiksvriendelijke websites waari je naar woonruimte kan zoeken als je gaat wonen en werken in Duitsland. Een tweede belangrijke manier om geschikte woonruimte te vinden als je gaat werken in Duitsland, is je persoonlijke netwerk. Voordat je naar Duitsland gaat verhuizen om er te werken zul je wellicht niet veel Duitsers kennen, maar wil je een mooi appartement/huis vinden voor de lange termijn, dan zijn de écht goede deals alleen te verkrijgen door locals te vragen of zij wat te huur hebben.

Heb je eenmaal een mooi appartement/huis gevonden en wil je een bezichtiging plannen, dan zul je vaak een SCHUFA moeten overleggen. Zoals je in Nederland het BKR hebt om een kredietbeoordeling te geven over een bedrijf of individu, heb je in Duitsland het instituut van de SCHUFA. Ga je werken in Duitsland, dan zul je z.s.m. een “SCHUFA Auskunft” moeten aanvragen. Deze “Auskunft” is een percentage. Hoe hoger het percentage, hoe kredietwaardiger je bent. Wil je wonen en werken in Duitsland dan zullen potentiële nieuwe huisbazen willen weten hoe kredietwaardig je bent en dus vragen om deze SCHUFA score. Zorg er dus voor dat je eerst een SCHUFA aanvraagt en dan pas bezichtigingen gaat plannen.

In een volgende blog zal ik meer uitleggen over het aanvragen van de SCHUFA Auskunft en hoe je de verhuizing voor je baan in Duitsland het beste en makkelijkst kunt laten verlopen.

comments powered by Disqus