Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtyvmtavmtmvmtavmtkvmtcvndgwlziuanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilcixotiwedk1mcmixv0

Blog

Werken In Duitsland – De Basics Over Het Huren Van Woonruimte

2016-10-26 20:00:00 +0100 by Kellie-Anne Molloy

W1siziisijiwmtyvmtavmjyvmtmvntmvmjivmzgzl2hhbwj1cmctmteyodu1mv8xotiwlmpwzyjdlfsiccisinrodw1iiiwinjawedqwmfx1mdazzsjdxq

In de komende maanden zal ik jullie meer vertellen over het reilen en zeilen in Duitsland. Behalve het vinden van werk in Duitsland wat heeft het om het lijf om in Duitsland belasting te betalen, wat moet je doen om een appartement/huis te betrekken, hoe zit het met ziektekostenverzekeringen en wat zijn typische culturele verschillen waar je als Nederlander of Belg tegenaanloopt?

Werken in Duitsland en het vinden van een woonruimte

In deze eerste blog zal ik het een en ander vertellen over het zoeken naar woonruimte in Duitsland. Het eerste wat je moet realiseren is het verschil in kosten om een huis of apartement te huren. Net als in Nederland en België verschilt het per stad en streek hoeveel euros je per maand kwijt bent voor woonruimte. Als je bijvoorbeeld in Berlijn wil wonen kun je voor een klein apartement 500 tot 600 euro per maand kwijt zijn, terwijl een vergelijkbaar apartement in München al snel 900 tot 1000 euro peer maand kan kosten. Waar je ook gaat werken in Duitslandga je berekeningen maken voor woonkosten in Duitsland, zorg er dan voor dat het duidelijk is op welke stad de geschatte kosten zijn gebaseerd. 

Zoek je naar apartementen als je gaat werken in Duitsland, dan is het normaal dat je verschillende huurprijzen tegenkomt. Allereerst heb je natuurlijk de keuze je eigen apartement/huis te horen of er één te delen. Woonruimte zoeken in een WG of Wohngemeinschaft is een typisch gedeeld huis/apartement wanneer je gaat wonen en werken in Duitsland. Dit hoeft niet per se een studentenhuis te zijn. Een WG of Wohngemeinschaft kan doorgaans ook een goedkoop alternatiefzijn voor professionals die gaan werken in Duitsland. 

Naast het onderscheid tussen een normale Mietwohnung en WG of Wohngemeinschaft, zul je ook vaak de begrippen Warmmiete en Kaltmiete tegenkomen. Ga je wonen en werken in Duitsland, dan is het normaal dat je een Warmmiete betaalt. Simpelweg is dat je huur plus de kosten voor het verwarmen van je huis en/of apartament. Je kosten voor overige elektriciteit, gas en water blijven dan over. Een Kaltmiete is de huur ‘kaal’, zoals je dat ook vaak in Nederland en België tegenkomt. 

De borg voor een apartement/huis in Duitsland is vaak gebaseerd op een aantal keer de Kaltmiete of ‘kale’ huur. Anders dan in Nederland of België moet je er in Duitsland rekening mee houden dat je vaak 2 of 3 keer Kaltmiete moet betalen als borg, daarnaast moet je soms ook nog een service-fee betalen dat gelijk staat aan 1 maand kale huur én vergeet niet dat je natuurlijk de eerste maand huur ook moet betalen. Wil je gaan wonen en werken in Duitsland, dan zijn de start-up kosten relatief hoog. Heb je een job in Duitsland gevonden dan moet je rekening houden met tot 5 keer kale huur te betalen in de eerste maand. 

In een volgende blog zal ik jullie nog meer details geven over het vinden van woonruimte in Duitsland. Dit moet een goed beeld geven van de praktische zaken als je wil gaan werken in Duitsland.

comments powered by Disqus