Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Werken in Duitsland – Het vinden en huren van een woonruimte

gebouwen in duitsland - wonen in duitsland

Behalve het vinden van werk in Duitsland, moet je natuurlijk ook naar een woonruimte zoeken in Duitsland. Hierbij zijn er enkele belangrijke zaken waarbij je rekening moet houden. In deze blog leggen we uit wat de kosten zijn en geven wij je handige tips en informatie wanneer je gaat wonen en werken in Duitsland.

Vinden van een woonruimte in Duitsland

Zoals je wellicht verwacht had is het internet de eerste plaats waar je relatief makkelijk kan zoeken naar woonruimte in Duitsland. De website www.immobilienscout24.de is één van de meest gebruiksvriendelijke websites waar je naar woonruimte kan zoeken als je gaat wonen en werken in Duitsland. Een tweede belangrijke manier om geschikte woonruimte te vinden als je gaat werken in Duitsland, is je persoonlijke netwerk.

Heb je eenmaal een mooi appartement/huis gevonden en wil je een bezichtiging plannen, dan zul je vaak een SCHUFA moeten overleggen. Zoals je in Nederland het BKR hebt om een kredietbeoordeling te geven over een bedrijf of individu, heb je in Duitsland het instituut van de SCHUFA. Wil je wonen en werken in Duitsland dan zullen potentiële nieuwe huisbazen willen weten hoe kredietwaardig je bent en dus vragen om deze SCHUFA score. Hoe hoger het percentage, hoe kredietwaardiger je bent. Zorg er dus voor dat je eerst een SCHUFA aanvraagt en dan pas bezichtigingen gaat plannen.

Huren van een woonruimte in Duitsland

Huurkosten van een huis of appartement in Duitsland

Het eerste wat je moet realiseren is het verschil in kosten om een huis of apartement te huren. Net als in Nederland en België verschilt het per stad en streek hoeveel euros je per maand kwijt bent voor woonruimte. Hieronder een paar voorbeelden van steden en de huurprijzen 1 kamer-appartement:

  • Berlijn: €500 - €800
  • München: €800 - €1000
  • Frankfurt: €600 - €800
  • Stuttgart: €600 - €800

Waar je ook gaat werken in Duitsland, ga je berekeningen maken voor woonkosten in Duitsland, zorg er dan voor dat het duidelijk is op welke stad de geschatte kosten zijn gebaseerd. 

Verschillende typen woonruimtes in Duisland

Zoek je naar apartementen als je gaat werken in Duitsland, dan is het normaal dat je verschillende huurprijzen tegenkomt. Allereerst heb je natuurlijk de keuze je eigen apartement/huis te huren of er één te delen. Woonruimte zoeken in een WG of Wohngemeinschaft is een typisch gedeeld huis/apartement wanneer je gaat wonen en werken in Duitsland. Een WG of Wohngemeinschaft is een goedkoop alternatief wanneer je gaat wonen en werken in Duitsland. 

Overige belangrijke feiten

Naast het onderscheid tussen een normale Mietwohnung en WG of Wohngemeinschaft, zul je ook vaak de begrippen Warmmiete en Kaltmiete tegenkomen. Ga je wonen en werken in Duitsland, dan is het normaal dat je een Warmmiete betaalt. Simpelweg is dat je huur plus de kosten voor het verwarmen van je huis en/of apartament. Je kosten voor overige elektriciteit, gas en water blijven dan over. Een Kaltmiete is de huur ‘kaal’, zoals je dat ook vaak in Nederland en België tegenkomt. 

Borg

De borg voor een apartement/huis in Duitsland is vaak gebaseerd op een aantal keer de Kaltmiete of ‘kale’ huur. Anders dan in Nederland of België moet je er in Duitsland rekening mee houden dat je vaak 2 of 3 keer Kaltmiete moet betalen als borg, daarnaast moet je soms ook nog een service-fee betalen dat gelijk staat aan 1 maand kale huur én vergeet niet dat je natuurlijk de eerste maand huur ook moet betalen. Wil je gaan wonen en werken in Duitsland, dan zijn de kosten in het begin relatief hoog.